Co roku we wrześniu i październiku, w miejscowości Klaistow pod Poczdamem w gospodarstwie Spargelhof-Klaistow, należącym do rodziny Buschmann i Winkelmann, prezentowana jest ogromna kolekcja ponad 600 ozdobnych i jadalnych odmian dyni (niem. kürbis), pochodzących z całego świata.
Jeszcze przed wojną na terenie dzisiejszego gospodarstwa istniał majątek znany głównie z uprawy szparagów. W latach powojennych teren był w rękach państwowych i uprawiano tu m.in. ziemniaki i zboża. Dopiero na początku lat 90. XX wieku tereny te najpierw wydzierżawili, a później kupili państwo Winkelmann i zaczęli odtwarzać produkcję szparagów. Ich oferta została bardzo dobrze przyjęta i wkrótce klienci zaczęli sami przyjeżdżać nie tylko na zakupy, ale również po to, by spędzić trochę czasu poza miastem. Przedsiębiorczy właściciele postanowili to wykorzystać i poza rozwijaniem produkcji szparagów, wprowadzili także owoce.
W ich gospodarstwie obecnie dominującą uprawą są szparagi, a także borówki, truskawki i dynie oraz uprawy zbóż.
Co roku odbywa się tu konkurs na największe i najdłuższe warzywa i owoce. Mistrzostwa w ważeniu w tym roku odbyło się 1 września. Wszelki naj, tradycyjnie były mierzone, ważone, a następnie nagradzane w różnych kategoriach. Każdy, kto wyhodował jeden z siedmiu rodzajów warzyw i owoców w kategoriach: marchew, pomidor, cukinia, cebula, kalarepa, kapusta, buraki, i którego wspaniały okaz spełniał warunki uczestnictwa, mógł wziąć udział w konkursie.
Trzy tygodnie później, 22 września 2019 roku odbył się konkurs na największą dynię. W tym roku największa waga jaką uzyskano to 621 kilogramów, ale jak się okazuje, nie jest to wcale największa dynia w historii festiwalu. Rekord do tej pory należy do plantatora ze Szwajcarii, który w 2014 roku dostarczył dynię o masie 951 kilogramów.
Teren gospodarstwa Spargel und Erlebnishof Klaistow można podzielić na trzy obszary.
Pierwszy to dyniowe rzeźby w różnych, wymyślnych kształtach.
Od ponad 15 lat zespół artystyczny projektuje różne figury dyniowe. W tym roku pod hasłem Bajeczny las dyń zostały stworzone zwierzęta. W poprzednich latach motywem przewodnim były m.in. dinozaury i cyrk.
Drugą część gospodarstwa stanowi targowisko, gdzie na balach siana i w drewnianych skrzyniach zostały ułożone niezliczone ilości różnych gatunków dyń.
Trzecia część to restauracja ze sąsiadującym dobrze zaopatrzonym w lokalne produkty sklepem.
W lokalu można skosztować pysznej zupy dyniowej, ciasta z dyni lub lodów dyniowych.
Trzecia część to restauracja ze sąsiadującym dobrze zaopatrzonym w lokalne produkty sklepem.
W lokalu można skosztować pysznej zupy dyniowej, ciasta z dyni lub lodów dyniowych.
Sklep oferuje także wiele domowych produktów,
takich jak dżem dyniowy, makaron dyniowy, pesto z dyni, likier dyniowy czy wino z dyni.
Jak już wcześniej wspominałam w Klaistow oprócz dyni uprawia się również szparagi - w sklepie jest nawet nalewka szparagowa... Niestety nie napiszę, jak smakuje, bo nie lubię szparagów... Próbowałam za to likieru z borówek i mogę polecić.
Wow, nie wiedziałem że istnieje taki festiwal. Fajne są te figurki i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń