Charakterystyczne dla prowincji Granada, w Andaluzji są pueblos blancos, czyli białe wioski. W rejonie Las Alpujarras za najpiękniejsze uznaje się Capileira, Bubión i Pampaneira. Położone są one na zboczu najwyższych gór w Hiszpanii Sierra Nevada. Te białe wioski powstawały głównie w czasach, kiedy prześladowani przez chrześcijan Maurowie, uciekali w góry, szukając schronienia.
My udaliśmy się do Pampaneiry, do wioski położonej na zboczu wąwozu Barranco de Poqueira. Wioska ma zaledwie 300 mieszkańców, a całe życie skupia się na placu przy kościele św. Krzyża (Iglesia de Santa Cruz), który pełny jest barów z lokalnym jedzeniem. To tu w Restaurante Casa Diego skusiliśmy się na regionalne specjały: sopa alpujarreña i plato Pampaneira /alpujarreño (ziemniaki z jajkiem, szynką i kiełbaskami).
Uliczki ozdobione są ręcznie tkanymi dywanami na sprzedaż, wyplatanymi koszami i kolorową ceramiką.
Jedną z atrakcji turystycznych Pampaneiry jest Manufaktura czekolady (Abuela ili chocolate). Warto tu zajrzeć, by spróbować takich smaków czekolady, o których nawet trudno pomyśleć.
Tu pierwszy raz spróbowałam czekolady o smaku żółtego sera... czy musztardowej...
Warto też odwiedzić La fábrica de caramelos, w której część cukierków ma również moc uzdrawiającą...
W drodze do hotelu na ostatnią noc przed wylotem do Polski zatrzymaliśmy się na punkcie widokowym Mirador de Poqueira,
z którego było widać białe wioski.
To pełne uroku miejsce było ostatnim odwiedzonym w Hiszpanii. Cieszę się, że nasze pożegnanie z hiszpańską przygodą nastąpiło w tak pięknych okolicznościach.
My udaliśmy się do Pampaneiry, do wioski położonej na zboczu wąwozu Barranco de Poqueira. Wioska ma zaledwie 300 mieszkańców, a całe życie skupia się na placu przy kościele św. Krzyża (Iglesia de Santa Cruz), który pełny jest barów z lokalnym jedzeniem. To tu w Restaurante Casa Diego skusiliśmy się na regionalne specjały: sopa alpujarreña i plato Pampaneira /alpujarreño (ziemniaki z jajkiem, szynką i kiełbaskami).
Pełna stromych, wąskich uliczek wioska zachwyca architekturą, przemiłymi ludźmi, jedzeniem i artystycznymi wyrobami.
Uliczki ozdobione są ręcznie tkanymi dywanami na sprzedaż, wyplatanymi koszami i kolorową ceramiką.
Jedną z atrakcji turystycznych Pampaneiry jest Manufaktura czekolady (Abuela ili chocolate). Warto tu zajrzeć, by spróbować takich smaków czekolady, o których nawet trudno pomyśleć.
Tu pierwszy raz spróbowałam czekolady o smaku żółtego sera... czy musztardowej...
Warto też odwiedzić La fábrica de caramelos, w której część cukierków ma również moc uzdrawiającą...
W drodze do hotelu na ostatnią noc przed wylotem do Polski zatrzymaliśmy się na punkcie widokowym Mirador de Poqueira,
z którego było widać białe wioski.
To pełne uroku miejsce było ostatnim odwiedzonym w Hiszpanii. Cieszę się, że nasze pożegnanie z hiszpańską przygodą nastąpiło w tak pięknych okolicznościach.
Plaza de la Libertad - Chocolate Abuela ili - La fábrica de caramelos
- Mirador de Poqueira
Jak patrzy się na takie zdjęcia, to człowiek natychmiast chce się pakować i wyruszać w podróż :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń